Tekstschrijver over hypotheekleningen

Bij een hypothecaire lening wordt het geleende geld gewaarborgd door een hypotheek. Dit zijn de meest voorkomende leningen waarbij we een hypothecaire inschrijving terugvinden.

Aankoop of bouw van een woning

Tekstschrijver hypotheekleningenDe hypothecaire lening voor de aankoop of bouw van een woning. Er wordt in dit geval geld geleend om een nieuwbouw woning of een bestaande woning aan te kopen. Het onroerend goed in kwestie dient tevens als waarborg voor de bank. Wordt de lening niet correct terugbetaald kan de kredietgever de woning verkopen om zijn geïnvesteerde geld te recupereren. Dit is de meest gekende en gebruikte vorm van hypotheeklening.

De hypothecaire lening voor renovatie

Wie zijn onroerend goed wil verbouwen kan opteren voor een lening met een hypotheek. Merken we wel op dat zeker niet iedereen zijn verbouwing financiert met een hypothecaire lening. Dit type lening brengt immers een aantal kosten met zicht mee. Het kan daarom interessanter zijn om te opteren voor een gewone renovatie- of verbouwingslening. Bij deze laatste vorm van geld lenen is er geen hypothecaire waarborg nodig. De intrestvoet ligt hoger omdat de bank meer risico neemt. Het voordeel is evenwel dat er ook geen kosten zijn in verband met een hypothecaire inschrijving, schattingskosten en andere dossierkosten.

De lening op afbetaling met hypothecaire waarborg

Bij dit soort lening wordt ook een hypothecaire waarborg genomen op een onroerend goed. Verschil met de twee vorige leningen is evenwel dat het geleende geld gebruikt kan worden voor andere doeleinden dan de aankoop of verbouwing van een onroerend goed. De lening op afbetaling met hypothecaire waarborg wordt vooral gebruikt door kredietaanvragers die op de zwarte lijst staan. Voor deze mensen is een dergelijke lening vaak de enige mogelijkheid om toch nog geld te lenen.

Het gaat dus eigenlijk om een persoonlijke lening of een lening op afbetaling. Omdat de klant op de zwarte lijst staat wil de bank een extra zekerheid en doet dit door middel van een hypothecaire inschrijving. Het is duidelijk dat dit soort lening met de nodige voorzichtigheid moet worden toegekend. De aanvrager heeft vaak al financiële problemen. Een extra lening aangaan kan dan enkel verantwoord zijn als deze deel uitmaakt van de oplossing van het probleem, niet om de problemen van de klant nog groter te maken. Je kan voor dit type lening ook niet bij alle banken terecht. Veel banken en kredietinstellingen weigeren klanten die op de zwarte lijst staan.