SEO Copywriting voor producten

De Friteuse of frietketel

Als je zelf overheerlijke frietjes wilt bakken dan heb je natuurlijk een frietpot of friteuse nodig. Moet je nog een friteuse kopen? Op deze pagina geven we meer info over waar je moet op letten. Als je wilt weten hoe je best frieten bakt dan nodigen wij je uit om onze website eens nader te bekijken: als Belgische website over frieten en alles wat ermee te maken heeft kan een recept voor een heerlijke portie friet natuurlijk niet ontbreken.

Een friteuse kopen

  • Frieten bakken doen we bij een temperatuur van ongeveer 190 graden. Een friteuse kopen die gaat tot tweehonderd graden is dus ideaal. Het is ook belangrijk om een model te kiezen met een thermostaat die een verfijnde regeling toelaat. Kijk ook altijd na of een thermostaatbeveiliging is voorzien. Dit laatste zorgt ervoor dat de friteuse automatisch afslaat als de temperatuur te hoog oploopt en gevaar van oververhitting dreigt (oververhittingsbeveiliging).
  • De inhoud van de friteuse is uiteraard ook belangrijk. Meestal geeft de fabrikant dit weer met de oliecapaciteit. Voor eigen gebruik in de keuken thuis is een inhoud van twee tot vier liter voldoende.
  • Om de checken of de frietjes klaar zijn gaan we vooral af op de kleur: onze frieten zijn perfect als ze mooi goudgeel zijn. Een model dat is uitgerust met een kijkvenster is dus een aanrader. Zo hoef je de friteuse niet te openen en vermijd je de nadelen en gevaren van opspattend vet.
  • Tijdens het voorbakken is het belangrijk om de frieten regelmatig op te schudden om te vermijden dat ze aan elkaar gaan kleven. Een friteuse kopen waarbij je het mandje uit het frietvet of de frituurolie kan halen zonder het deksel te openen is dus des te interessanter. Je vermijdt ook hiermee opspattend vet of olie.

Extra opties

De frietketel kan ook uitgerust zijn met een aantal andere interessante opties. Zo denken we aan een indicatielampje dat oplicht wanneer de olie of het vet op temperatuur is. Frieten zijn heerlijk maar de reuk die opstijgt als je ze klaarmaakt blijft lang hangen in de keuken. Een ingebouwde filter die de bakgeur opneemt is dus zeker een aanrader.

Kijk ook goed na of de buitenzijde gemaakt is uit plastic of uit metaal. Beiden zijn veilig. Metaal wordt wel warmer dan plastic en deze modellen kunnen niet in de vaatwasmachine. Met sommige modellen met een plastic buitenafwerking kan dit wel (lees wel altijd eerst goed de handleiding omdat dit van model naar model verschilt).

Veiligheid van de friteuse

De fabrikanten van frituurketels besteden de nodige aandacht aan de veiligheid van hun producten. De thermostaten zijn secuur en uitgerust met een beveiliging tegen oververhitting. Mocht er toch iets mislopen en brand ontstaan probeer dan de friteuse niet te blussen met water. Gooi er een branddeken over.