SEO Copywriting over frieten bakken

Een website kan natuurlijk niet compleet zijn zonder een pagina gewijd aan de edelste aller ambachten: frieten bakken.

Aardappelen schillen en snijden

Het begint natuurlijk allemaal met de aardappelen. Behandel deze met respect. We gaan ze immers omtoveren tot een absolute culinaire verwennerij! Eerst gaan we de aardappel schillen, wassen en in frieten snijden. Hoe de frieten bakken hangt af van de grootte. Snij dikkere stukken als je binnenin nog de smaak en structuur van de aardappel wil ervaren. Voor meer knapperige frieten versnijd je de aardappel tot kleinere stukken. Spoel de aardappelstokjes goed af en droog ze zorgvuldig af met een propere keukenhanddoek of absorberend keukenpapier.

Frieten voorbakken

Frieten gooien we natuurlijk niet zomaar in de frituurolie of in het frietvet tot ze klaar zijn. Frieten bakken doen we in twee keer. Belangrijk om te herhalen: zorg dat de frieten goed droog zijn vooraleer je ze in de olie of het vet legt. Het koude water heeft een negatieve invloed op de temperatuur van het frietvet. Leg ook niet teveel frieten in één keer in het frietvet of olie. Ook dit trekt de temperatuur omlaag.

De eerste stap is dan de frieten voorbakken. Dit doen we op een temperatuur van ongeveer honderd dertig tot honderd zestig graden. We verwachten aan het einde van deze stap dat de frietjes lichtgeel zijn van kleur. Afhankelijk van de aardappelen zal dit ongeveer een vijftal minuutjes duren.

We willen natuurlijk niet dat de frieten aan elkaar kleven. Tijdens het voorbakken van de frieten moeten we dus het mandje van de friteuse regelmatig uithalen en de frieten schudden.

Frieten bakken

De voorgebakken frieten laten we goed uitlekken op absorberend keukenpapier. Als de frieten afgekoeld zijn kunnen we ze opnieuw in het frietvet of de frituurolie leggen. Tussen het voorbakken en bakken moet je toch minstens een half uur wachten.

Frieten bakken gebeurt vervolgens op een temperatuur van ongeveer honderd negentig graden. Deze keer verwachten we een mooie goudbruine kleur. Hoe lang dit zal duren hangt opnieuw af van de soort aardappel die werd gebruikt, de hoeveelheid frieten in de frituurpan en de kwaliteit en soort van vet of olie die werd gebruikt.

Opmerking

De temperaturen bij frieten bakken en voorbakken verschilt van kok tot kok. Je kan dus experimenten om zo jouw ideale bakwijze te bekomen. In het algemeen wordt aangenomen dat je nooit onder de honderdvijftig graden gaat bij het voorbakken. Voorbakken doe je dus meestal tussen de 130 en 160 graden. Het afbakken rond de 180 à 190 graden.