Meer omzet door A/B testing

In de dynamische wereld van online ondernemen, waar elke klik en interactie telt, is A/B testing een onschatbaar instrument geworden voor ondernemers die streven naar optimalisatie en groei.

A/B testing is een experimentele methode waarbij twee versies, A en B, van een webpagina, e-mail, advertentie of andere online content rechtstreeks met elkaar worden vergeleken. Dit stelt ondernemers in staat om op een wetenschappelijke manier te bepalen welke versie beter presteert op basis van vooraf gedefinieerde doelstellingen.

Waarom is A/B Testing Belangrijk?

De cruciale vraag is waarom A/B testing zo essentieel is voor jouw online onderneming. Het antwoord ligt in de mogelijkheid om op data gebaseerde beslissingen te nemen. In plaats van te vertrouwen op veronderstellingen en gissingen, biedt A/B testing concrete inzichten die leiden tot continue optimalisatie van jouw online aanwezigheid, wat resulteert in een stijging van de conversieratio en uiteindelijk een toename van je omzet.

Waarvoor kan je A/B Testing Gebruiken?

1. Landingpagina’s

Stel je hebt een online winkel en je wilt de verkoop van een specifiek product verhogen. Met A/B testing kan je variaties testen zoals verschillende productafbeeldingen, prijsweergaven, of de plaatsing van de koopknop. Voorbeeld: Een webshop voor schoenen test of klanten meer geneigd zijn te kopen als de prijs als ‘van €99,99 naar €79,99’ wordt weergegeven of als ‘nu slechts €79,99’.

2. E-mails

Als je regelmatig nieuwsbrieven stuurt, kan je A/B testing gebruiken om te bepalen welke onderwerpregel, inhoudsopgave of CTA (call-to-action) het meest aanspreekt bij je lezers. Voorbeeld: Een e-commerce bedrijf test of de zin “Ontvang 10% korting op je volgende aankoop!” meer kliks genereert dan “Ontdek onze nieuwste collectie.”

3. Advertenties

Of het nu gaat om Facebook-advertenties, Google Ads of andere responsieve advertenties, A/B testing kan je helpen om de meest effectieve advertentie-inhoud, afbeeldingen en doelgroepen te bepalen.

Voorbeeld: Een reisbureau test verschillende afbeeldingen en teksten om te zien welke combinatie de hoogste klikfrequentie en boekingen oplevert.

Hoe stel je A/B Testing Technisch In?

Om A/B testing correct in te stellen, volg je deze gedetailleerde stappen:

1. Definieer Duidelijke Doelstellingen

Voorafgaand aan je test, bepaal nauwkeurig wat je wilt bereiken. Wil je de klikfrequentie verhogen, het aantal verkopen vergroten, of de gebruikersbetrokkenheid verbeteren?

2. Kies Elementen om te Testen

Selecteer de specifieke elementen die je wilt testen. Dit kan variëren van koppen, afbeeldingen, kleuren, tekstlengte tot knoppen.

3. Gebruik A/B Testing Tools

Maak gebruik van gebruiksvriendelijke tools zoals Google Optimize, Optimizely, of VWO om A/B tests op te zetten. Deze tools vereisen geen diepgaande technische kennis.

4. Willekeurige Toewijzing

Zorg ervoor dat deelnemers willekeurig aan versie A of B worden toegewezen om vertekening te voorkomen.

Nuttige Tips voor Goede A/B Testing

Om ervoor te zorgen dat je A/B tests waardevol en betrouwbaar zijn, volg deze gedetailleerde tips:

1. Start met Eenvoudige Tests

Begin met kleine, eenvoudige tests om het proces te begrijpen voordat je complexere variaties implementeert. Dit minimaliseert de kans op fouten en maximaliseert de betrouwbaarheid van je resultaten.

2. Geduld is een Deugd

Geef je tests voldoende tijd om significante resultaten op te leveren. Snelle conclusies kunnen leiden tot onnauwkeurige inzichten.

3. Segmentatie is Sleutel

Analyseer de resultaten per doelgroepsegment om te begrijpen hoe verschillende gebruikers reageren op je aanpassingen. Dit biedt waardevolle inzichten voor gepersonaliseerde optimalisaties.

Voorbeelden uit Verschillende Sectoren

1. E-commerce

Een online kledingwinkel test verschillende combinaties van productafbeeldingen, prijzen en kortingen om de meest converterende weergave te bepalen.

 • Productafbeeldingen: De winkel kan testen of klanten meer geneigd zijn om een product te kopen als het wordt getoond op een model versus op een witte achtergrond. Het kan ook gaan om het testen van verschillende hoeken, zoomniveaus of het tonen van het product in verschillende contexten.Voorbeeld: Een online kledingwinkel test of een foto van een model dat het product draagt meer conversies oplevert dan een foto van het product alleen.
 • Prijzen: De winkel kan variaties van prijzen testen, zoals kortingen weergeven als een vast bedrag versus een percentage, of experimenteren met psychologische prijspunten.Voorbeeld: Testen of een korting van €20,00 meer impact heeft dan een korting van 10%.
 • Kortingen: Het testen van verschillende kortingsmodellen, zoals ‘koop twee, krijg de derde gratis’ versus ‘20% korting op het hele assortiment’.Voorbeeld: Onderzoeken of een ‘koop één, krijg één 50% korting’-aanbieding meer verkopen genereert dan een ‘20% korting op alles’-aanbieding.

2. Content Websites

Een blogplatform test verschillende titels, call-to-action knoppen en de lengte van artikelen om te begrijpen welke elementen de betrokkenheid van lezers vergroten.

 • Titels: Het blogplatform kan experimenteren met verschillende titelformats, zoals informatieve titels, vragen, of prikkelende uitspraken.Voorbeeld: Onderzoeken of een vraag in de titel de lezers meer betrokken maakt dan een informatieve titel.
 • Call-to-action knoppen: Testen van verschillende bewoordingen en kleuren voor knoppen die lezers aansporen om door te klikken naar gerelateerde artikelen of om zich te abonneren op de nieuwsbrief.Voorbeeld: Ontdekken of een knop met ‘Lees Meer’ meer interactie genereert dan een knop met ‘Ontdek Nu’.
 • Lengte van Artikelen: Experimenten met verschillende lengtes van artikelen, variërend van korte en beknopte stukken tot diepgaande long-form content.Voorbeeld: Testen of lezers meer betrokken zijn bij langere artikelen met diepgaande informatie of bij kortere, meer scanbare content.

3. SaaS Bedrijven

Een software-as-a-service bedrijf voert A/B tests uit op proefperiodes, prijsmodellen en de plaatsing van aanmeldknoppen om de gebruikersconversie te optimaliseren.

 • Proefperiodes: Testen van verschillende proefperiodes, zoals een gratis proefperiode van 7 dagen versus een volledige maand.Voorbeeld: Uitzoeken of een kortere proefperiode leidt tot meer conversies dan een langere periode.
 • Prijsmodellen: A/B testen van verschillende prijspunten, zoals maandelijkse versus jaarlijkse abonnementen en het testen van verschillende pakketten.Voorbeeld: Testen of het aanbieden van een jaarabonnement met korting aantrekkelijker is dan een maandelijks abonnement.
 • Plaatsing van Aanmeldknoppen: Experimenten met de locatie en vormgeving van aanmeldknoppen op de website, zoals bovenaan de pagina versus aan het einde, of een opvallende kleur versus een subtielere kleur.Voorbeeld: Onderzoeken of een aanmeldknop op de homepage meer conversies genereert dan een knop op een specifieke productpagina.

4. Reisbranche

Een reisorganisatie experimenteert met verschillende afbeeldingen, aanbiedingen en bestemmingspagina’s om de effectiviteit van hun online campagnes te verbeteren.

 • Afbeeldingen: A/B testen van verschillende vakantiebestemmingen, afbeeldingen van accommodaties en sfeerbeelden op de website.Voorbeeld: Ontdekken of foto’s van zonnige stranden meer boekingen genereren dan afbeeldingen van schilderachtige berglandschappen.
 • Aanbiedingen: Het testen van diverse aanbiedingen, zoals gratis excursies bij boekingen, vroegboekkortingen, of all-inclusive pakketten.Voorbeeld: Testen of een gratis excursie meer impact heeft dan een korting op de totale prijs.
 • Bestemmingspagina’s: A/B testen van verschillende lay-outs en inhoud op bestemmingspagina’s om te bepalen welke opzet de gebruiker het meest aanzet tot het maken van een boeking.Voorbeeld: Uitzoeken of een pagina met nadruk op avontuurlijke activiteiten meer conversies genereert dan een pagina gericht op ontspanning en luxe.

Tot slot

Het toepassen van A/B testing vereist geduld, precisie en de bereidheid om voortdurend te leren. Het is niet alleen een instrument om te ontdekken wat werkt, maar ook om te begrijpen waarom het werkt. Door deze benadering kan je je online strategie verfijnen, waardevolle inzichten opdoen en uiteindelijk je omzet verhogen.

Vergelijkbare berichten