Mobile-first Indexering

Wat is Mobile-first Indexering

Mobile-First Indexering is een benadering van zoekmachine-indexering waarbij Google de mobiele versie van een website als primaire bron gebruikt voor het indexeren en rangschikken van de content. Traditioneel werden websites op desktop geïndexeerd en beoordeeld, maar gezien het toenemende gebruik van mobiele apparaten heeft Google haar algoritmen aangepast. Nu wordt de mobiele versie van een website als de belangrijkste versie beschouwd, wat betekent dat Google de mobiele vriendelijkheid en prestaties van een site prioriteit geeft bij het bepalen van de zoekresultaten.

Waarom is Mobile-First Indexering Belangrijk?

 1. Groeien aantal mobiele gebruikers: Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om online te surfen. Mobile-First Indexering is een reactie op deze verschuiving in het gebruikersgedrag. Google wil zorgen voor een betere gebruikerservaring voor de overgrote meerderheid van zoekmachinegebruikers die mobiele apparaten gebruiken.
 2. Verbeterde Relevantie: Aangezien de mobiele versie nu als de belangrijkste wordt beschouwd, heeft de content en de mobiele gebruiksvriendelijkheid directe invloed op de ranking in de zoekresultaten. Websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten hebben meer kans om hoger te scoren, omdat ze beter aansluiten bij de behoeften van de meerderheid van de gebruikers.
 3. Consistentie in Inhoud: Door de focus te verleggen naar de mobiele versie, zorgt Mobile-First Indexering voor consistentie tussen desktop- en mobiele inhoud. Dit betekent dat gebruikers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken, vergelijkbare informatie en functionaliteit ervaren.

Wat als je website niet in orde is?

Als de mobile-first indexering niet in orde is voor je website, kan dit verschillende negatieve gevolgen hebben, zowel op het gebied van gebruikerservaring als SEO.

 1. Lagere Rankings in de Zoekresultaten:
  • Aangezien Google mobile-first indexering toepast, heeft de mobiele versie van je site een grotere impact op je zoekresultaten. Als je site niet goed is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, loop je het risico dat je lagere posities inneemt in de zoekresultaten.
 2. Daling van Organisch Verkeer:
  • Slechte mobiele optimalisatie kan leiden tot een afname van organisch verkeer. Gebruikers die vanaf mobiele apparaten komen, kunnen afhaken als de site traag laadt, moeilijk te navigeren is of slecht wordt weergegeven, waardoor je potentiële klanten verliest.
 3. Slechtere Gebruikerservaring:
  • Een niet-geoptimaliseerde mobiele ervaring kan leiden tot een verslechterde gebruikerservaring. Dit kan resulteren in een hoog bouncepercentage (gebruikers die snel de site verlaten), minder betrokkenheid en uiteindelijk een negatieve impact op de reputatie van je merk.
 4. Verlies van Concurrerend Voordeel:
  • Als jouw concurrenten wel goed zijn geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers, lopen ze voor op het gebied van zichtbaarheid en gebruikerservaring. Dit kan leiden tot een verlies van marktaandeel en potentiële klanten.
 5. Minder Conversies:
  • Mobiele bezoekers die moeite hebben met het vinden van informatie, het navigeren op je site of het voltooien van aankopen zullen minder snel geneigd zijn om te converteren. Een niet-geoptimaliseerde mobiele ervaring kan de conversieratio van je website negatief beïnvloeden.
 6. Negatieve Impact op Advertentieprestaties:
  • Als je ook betaalde advertenties gebruikt, kan een slechte mobiele ervaring invloed hebben op de prestaties van je advertenties. Google houdt rekening met de kwaliteit van de bestemmingspagina bij het bepalen van de advertentiekwaliteitsscore.

Hoe Kan Je Mobile-First Indexering Testen?

Om deze negatieve gevolgen te voorkomen, is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je website goed is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

 1. Google’s Mobile-Friendly Test:
  • Google biedt een speciale tool, de Mobile-Friendly Test, waarmee je de mobiele vriendelijkheid van je website kunt testen. Voer eenvoudig de URL van je site in en de tool geeft aan of je site als mobielvriendelijk wordt beschouwd.
 2. Google Search Console:
  • In Google Search Console kan je rapporten vinden over mobiele bruikbaarheid en prestaties. Hier krijg je inzicht in hoe Google je site ervaart op mobiele apparaten en eventuele problemen die moeten worden aangepakt.
 3. Responsieve Ontwerp Testen:
  • Controleer de responsiviteit van je website door deze op verschillende mobiele apparaten en schermformaten te bekijken. Dit geeft je een visuele indicatie van hoe goed je site zich aanpast aan verschillende mobiele omgevingen.
 4. PageSpeed Insights:
  • Google’s PageSpeed Insights kan je helpen de laadsnelheid van je mobiele pagina’s te analyseren. Een snelle laadtijd is essentieel voor een positieve gebruikerservaring op mobiele apparaten.

Regelmatige tests en optimalisaties op het gebied van laadsnelheid, responsiviteit, en algehele mobiele bruikbaarheid zijn cruciaal om te voldoen aan de eisen van mobile-first indexering en een positieve gebruikerservaring te bieden aan je bezoekers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Een specialist in SEO copywriting kan je daarbij zeker helpen.

Vergelijkbare berichten