Als het over wijnen gaat kennen we allemaal onze klassiekers. Van een glas rode, witte of rosé wijn kijkt niemand verbaast op. Wil je echt verrassend uit de hoek komen? Serveer je gasten eens blauwe wijn.

Blauw is een kleur die we niet zo snel met voeding associëren. Blauw komt in de natuur minder vaak voor dan bijvoorbeeld rood, geel of groen. Experts in voedingsmarketing weten al langer dat blauw geen kleur is om de consument mee te verleiden. Eén van de weinige natuurlijke vruchten is evenwel de blauwe druif. De link tussen wijn en blauwe druiven is snel gelegd. Vandaar dat het voor een product als wijn toch verantwoord is om uit te pakken met deze verrassende wijnvariant.

Heel wat mensen dachten spontaan dat blauwe wijn een chemisch brouwsel zou zijn dat werd ontwikkeld in één of ander hip voedingslabo. Niets is echter minder waar. Deze blauwe drank in net zo natuurlijk als de populaire witte, rode en rosé varianten. Het productieproces van de wijn wordt echter aangepast om de karakteristieke kleur te verkrijgen.

Oorsprong

Een groep jonge ondernemers uit Spaans Baskenland kwam als eerste op het idee om de natuurlijke kleurpigmenten uit de blauwe druif aan gewone wijn toe te voegen.

De ondernemers zijn geen klassieke wijnboeren. Het gaat om chemici, kunstenaars en designers van 22 tot 28 jaar oud. Ze wilden de wijnsector op zijn kop zetten met een verbluffend en innovatief concept: blauwe wijn.

Twee jaar lang werd aan de samenstelling geschaafd. Het team ondernemers zocht samen met de Baskische universiteit en het lokale Baskische centrum voor voedselonderzoek naar de juiste mix voor de blauwe wijn. De wijn is inmiddels op de markt onder de naam Gik.

De nieuwe verleider

De wijnsector kent maar weinig nieuwe ontwikkelingen en is daarom zelden hip. Voor jonge twintig plussers heeft wijn geen blits en cool imago. Deze nieuwe blauwe variant kan daar nu verandering in brengen. Consumenten kunnen de kleur niet direct linken aan een bepaalde smaak waardoor deze wijn nieuwsgierigheid opwekt. Bovendien is het een nieuw product dat niet wordt geassocieerd met oudere generaties.

Nieuwsgierigheid en een vernieuwend product: meer is er vaak niet nodig de aandacht van jongeren vanaf 25 jaar te trekken. Blauwe wijn heeft alles op hip te zijn. Blauw staat voor beweging, innovatie en verandering. Termen waar de jongere generaties zich gemakkelijk in herkennen.

De vino azul of blauwe wijn wordt niet in de markt gezet om de concurrentie aan te gaan met rode of witte wijnen. Het gaat er niet om de oudere generaties te overtuigen om hun traditionele glaasje rood of wit in te wisselen voor een meer blitse variant.

Het is vooral de bedoeling om een nieuw publiek aan te trekken. Twintigers die tot nu alle wijnen links lieten liggen.

Made in Spain

In Spanje zijn er meer en meer producenten die ook de blauwe wijn (Spaans: vino azul) aan hun assortiment toevoegen. De drank heeft ondertussen zijn weg gevonden naar hippe plaatsen in Valencia en Madrid. De wijn wordt geëxporteerd door verschillende wijnhuizen.

– Pasion Blue Chardonnay (Wijnhuis Santa Margarita, regio Castillo y Léon, Spanje)

– Gik Blue (regio Rioja, Castilië, La Mancha, Spanje en Courthézon, Frankrijk)

– Vino Azul (wijnhuis Marqués de Alcantara, regio Almería, Spanje)

Productiewijze

Kort gezegd: blauwe wijn is eigenlijk witte wijn waaraan kleurstof van blauwe druiven is toegevoegd. Het is een chardonnay met als extra de natuurlijk keurstof anthocyaan.

Wie regelmatig witte chardonnay drinkt weet dat deze wijn een eerder zure smaak heeft. Dit komt omdat de pH waarde van deze wijn aan de hoge kant is. De kleurstof kan zich met deze hoge pH waarde moeilijk binden met de wijn. Om te vermijden dat de kleurstof gewoon naar de bodem zou zakken wordt de wijn daarom minder zuur gemaakt. De blauwe chardonnay heeft daarom een wat zoetere smaak dan de witte variant.

Blauwe wijn is ook even natuurlijk als de rode, witte of rosé variant . Het procedé bestaat er in om eerst en vooral de kleurstof anthocyaan uit de schil van blauwe druiven te halen. Deze natuurlijk stof wordt daarna aan witte wijn toegevoegd. De mengeling van de twee zorgt een visueel aantrekkelijke azuurblauwe kleur.

Smaak

De smaak van de blauwe wijn sluit aan bij de witte chardonnay. Aromatisch, fris en fruitig. In vergelijking tot de witte versie is dit azuurblauwe drankje wat zoeter. Het blijft evenwel een droge wijn.

Een uitstekende wijn om te nuttigen als aperitief of bij een licht (voor)gerecht met pasta, sushi of gerookte zalm. Het alcoholpercentage verschilt per producent, maar zit in de praktijk rond de 10 à 11,5%. De zuurtegraad draait rond de 3,2 à 3,7%

Dit is een tekst die ik als freelance copywriter heb geschreven rond de hype met blauwe wijn. Ben je ook op zoek naar iemand die voor jou teksten kan schrijven voor een website of blog? Contacteer mij dan zeker voor een vrijblijvende offerte.