De presentatie van je producten in je webshop verbeteren

Als ondernemer is het cruciaal om je online aanwezigheid te optimaliseren en je omzet te verhogen. Een van de sleutelfactoren die hierbij komt kijken, is de manier waarop je jouw producten presenteert in je webshop. In deze uitgebreide handleiding nemen we je mee door enkele eenvoudige, maar effectieve stappen om de presentatie van je producten te verbeteren en daarmee je verkoop te stimuleren.

1. Duidelijke en Aantrekkelijke Productafbeeldingen

De eerste indruk telt, en in een webshop is die indruk vaak gebaseerd op productafbeeldingen. Investeer in hoogwaardige foto’s die de kenmerken van je producten nauwkeurig weergeven. Zorg voor verschillende perspectieven en close-ups, zodat potentiële klanten een gedetailleerd beeld krijgen. Bijvoorbeeld, als je handgemaakte sieraden verkoopt, laat dan niet alleen het voltooide product zien, maar ook de gebruikte materialen en het vakmanschap erachter.

 • Hoogwaardige foto’s: kwaliteit staat voorop. Overweeg om een professionele fotograaf in te huren of, als dat buiten het budget valt, investeer in een goede camera. Zorg voor scherpe, goed belichte foto’s die de ware essentie van je product vastleggen.
 • De foto’s moeten niet alleen mooi zijn, maar ook de kenmerken van je producten nauwkeurig weergeven. Als je bijvoorbeeld kleding verkoopt, zoom dan in op de stoftextuur, de stiksels en eventuele unieke details. Voor elektronica, toon duidelijk de verschillende functies en aansluitingen.
 • Varieer de perspectieven: geef potentiële klanten een compleet beeld van je product door verschillende perspectieven te tonen. Als je meubels verkoopt, toon dan niet alleen de voorkant maar ook de zijkanten en achterkant. Hierdoor kunnen klanten zich een beter beeld vormen van het product en hoe het er in hun ruimte uit zou zien.
 • Close-ups voor detail: close-up shots zijn essentieel om de details van je producten te benadrukken. Als je bijvoorbeeld handgemaakte sieraden verkoopt, maak dan close-ups van de fijne details, zoals de gebruikte edelstenen, sluitingen en eventuele gravures. Hiermee geef je potentiële klanten een gevoel van de vakmanschap en kwaliteit.
 •  Maak van je productfoto’s een visueel verhaal. Als je bijvoorbeeld handgemaakte sieraden verkoopt, overweeg dan om foto’s toe te voegen die het maakproces laten zien. Dit geeft niet alleen inzicht in de ambachtelijke waarde, maar creëert ook een emotionele band met de klant.
 •  Zorg voor consistentie in de stijl van je productfoto’s. Dit helpt bij het creëren van een herkenbare merkidentiteit. Of je nu een witte achtergrond of lifestylefoto’s gebruikt, zorg ervoor dat dit consistent is over alle producten en pagina’s.
 • Responsiviteit en zoomfunctie: Implementeer een responsieve webdesign en voeg een zoomfunctie toe aan je productafbeeldingen. Hierdoor kunnen klanten inzoomen om de details beter te bekijken. Dit is vooral belangrijk voor producten waar klanten specifieke details willen inspecteren, zoals sieraden of technologische gadgets.

2. Begrijpelijke Productbeschrijvingen

Vermijd vakjargon en houd je productbeschrijvingen toegankelijk. Leg technische termen uit op een manier die voor de gemiddelde lezer begrijpelijk is. Denk eraan dat je klant waarschijnlijk niet dezelfde achtergrondkennis heeft als jij. Een voorbeeld: als je een camera verkoopt, vertel dan niet alleen over het aantal megapixels, maar benadruk ook hoe dit resulteert in scherpere, levendigere foto’s van kostbare momenten.

Een effectieve productbeschrijving is als een brug tussen jouw expertise als verkoper en het begrip van de klant. Met deze tips van een professionele copywriter maak je betere productomschrijvingen:

 • Voordat je begint, identificeer wie je doelpubliek is. Begrijp hun niveau van technische kennis en pas je taalgebruik daarop aan. Bijvoorbeeld, als je camera’s verkoopt, kun je verschillende beschrijvingen gebruiken voor een amateurfotograaf versus een professionele fotograaf.
 • Wees terughoudend met vakjargon die niet algemeen bekend is. In plaats van complexe termen te gebruiken, beschrijf de eigenschappen van je product in eenvoudige bewoordingen. Bijvoorbeeld, vermijd “diafragma” en gebruik in plaats daarvan “opening voor licht”.
 • Als je niet helemaal kunt vermijden om vakjargon te gebruiken, zorg er dan voor dat je technische termen uitlegt. Bijvoorbeeld, als je een camera beschrijft, leg dan kort uit wat megapixels zijn en hoe dit van invloed is op de beeldkwaliteit. Gebruik vergelijkingen die voor iedereen begrijpelijk zijn, zoals het verschil tussen een lage en hoge resolutie foto.
 • Richt je op hoe het product het leven van de klant verbetert. Terugkomend op het camera-voorbeeld, benadruk niet alleen het aantal megapixels, maar leg uit hoe dit resulteert in scherpere en levendigere foto’s. Maak het persoonlijk door te verwijzen naar “jouw waardevolle herinneringen” die beter worden vastgelegd.
 • Houd je zinnen kort en gebruik eenvoudige taal. Vermijd lange technische zinnen die kunnen leiden tot verwarring. Maak gebruik van bullet points om belangrijke kenmerken puntsgewijs weer te geven, waardoor de informatie gemakkelijker te verwerken is.
 • Weef een verhaal in je productbeschrijvingen. Laat de klant zich voorstellen hoe ze het product kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld, als je kleding verkoopt, beschrijf dan niet alleen de stof en de snit, maar vertel ook waar en wanneer iemand dit kledingstuk zou dragen, en welk gevoel het kan oproepen.
 • Spreek de klant rechtstreeks aan en gebruik “je” en “jouw” om een persoonlijke connectie te creëren. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “De camera heeft een hoge resolutie,” zeg je “Je zult genieten van scherpe, gedetailleerde foto’s met deze camera.”
 • Voeg sociale bewijskracht toe. Denk aan klantrecensies in je productbeschrijvingen die helpen om de voordelen van het product op een begrijpelijke manier te bevestigen. Laat bijvoorbeeld een klant getuigen hoe de camera hen heeft geholpen bij het vastleggen van speciale momenten.
 • Wees consistent in stijl: Houd een consistente schrijfstijl aan over alle producten heen. Dit draagt bij aan een uniforme merkidentiteit en maakt het voor klanten gemakkelijker om informatie te vergelijken tussen verschillende producten.

Door deze stappen te volgen, kun je productbeschrijvingen maken die niet alleen informatief zijn, maar ook begrijpelijk en aantrekkelijk voor een breed publiek. Het doel is om de klant te informeren en tegelijkertijd hun interesse te wekken door de voordelen van het product op een duidelijke en boeiende manier te communiceren. Zorg er ook voor dat je je website een persoonlijke touch geeft. Zo onderscheid je jezelf van je concurrenten én wek je interesse en verbondenheid.

Conclusie: Verhoog Je Verkoop door een Betere Productpresentatie

Het optimaliseren van de presentatie van je producten in je webshop is écht belangrijk. Het is essentieel om je omline omzet te verhogen. Met aantrekkelijke afbeeldingen en duidelijke beschrijvingen, maak je niet alleen een goede indruk op potentiële klanten, maar bied je ook een positieve winkelervaring die de omzet ten goede zal komen.

Vergelijkbare berichten