Copywriting: ‘welzijn en stress’

copywriting welzijn stressStress. Het klinkt ons allemaal heel vertrouwd in de oren. Net zoals de dagelijkse files lijkt het deel te moeten uitmaken van ons leven. We zijn het gewoon van met stress geconfronteerd te worden. We leven nu eenmaal in een drukke wereld met jachtige mensen en veel te weinig tijd. Iedereen wil wel iets van ons.

Collega’s, bazen en klanten eisen perfectie. We staan altijd klaar voor vrienden en familie. En we moeten er goed uitzien, de juiste auto voor de deur hebben en naar het juiste land op vakantie gaan. We willen in de ogen van “de mensen” altijd het juiste en het goede doen.

Is dit zo een beetje zoals jij redeneert? Niet moeilijk dat je dan gebukt gaat onder veel stress. En dan komt er een moment waarop je voelt dat je dit niet langer kan volhouden. Dan komt er vaak een slaappilletje, kalmeermiddel of antidepressivum aan te pas. En dan kan je weer een tijdje doorgaan op dezelfde weg.

Wat is stress

Stress is niets meer of minder dan angst. Angst om te falen, om het niet goed te doen, om niet te beantwoorden aan de verwachtingen. Aan de basis ligt een gezonde reactie van lichaam en geest op dreigend gevaar. Komt er een vijand op onze baan (een boze beer of een tijger) dan maakt ons lichaam zich klaar om te reageren. Vechten of vluchten. Er ontstaan een reeks chemische reacties in ons lijf en onze geest om de situatie zo goed mogelijk de baas te kunnen. Als de boze beer of de tijger is verjaagd of als we een veilige schuilplaats hebben gevonden is de stressvolle situatie voorbij. Ons lichaam en geest komen opnieuw tot rust.

Beren en tijgers

In de moderne tijd komen we op straat geen wilde beren tegen. Een tijger kennen we vooral van tv, de zoo van Antwerpen of, in vroegere tijden, van een rondreizend circus. En toch zijn we altijd maar overmand door angst.

De beren en tijgers zijn vervangen door bazen, collega’s, mensen op straat, buren, familie enz. We gaan gebukt onder de verschroeiende druk van ‘de mensen’.

We moeten alles goed doen, een perfect leventje leiden, geen fouten maken, ons aanpassen aan elke situatie,
flexibel zijn op het werk, ruimdenkend, mee zijn met elke nieuwe tendens, blij en opgeruimd zijn naar de anderen toe en onszelf wegcijferen en zeker niet te lastig zijn. Je zou van minder stress krijgen!

Stress verlagen

Door aan jezelf te werken kan je een andere kijk op de wereld krijgen. Het kost je zeker tijd en moeite maar het is het waard. Een leven met minder stress en meer plezier is voor iedereen haalbaar. Wat kan er helpen om stress te verminderen?

  • Relaxerende muziek
  • Spierontspannende oefeningen voor nek, rug en schouders
  • Methodes om meer zelfvertrouwen te krijgen
  • Meditatie en relaxatie-oefeningen: de geest en daardoor het lichaam te ontspannen
  • Betere eetgewoontes
  • Betere slaaphygiëne

Positieve stress

Stress helemaal vermijden is ons leven kan niet. Dat is ook niet nodig. Het is vooral belangrijk om ermee te leren omgaan door de juiste technieken toe te passen. De negatieve stress die je nu ervaart kan je verlagen tot een aanvaardbaar niveau. Sterker nog. Je kan ze ombuigen tot positieve stress.