Voorbeelden van Storytelling

De voorbeelden hieronder illustreren hoe diverse sectoren storytelling gebruiken om verschillende doelen te bereiken, variërend van het bevorderen van toerisme en technologie tot het aanpakken van maatschappelijke kwesties en het bevorderen van zelfbeeld. Storytelling blijft voor tekstschrijvers een veelzijdig instrument om connectie en betrokkenheid te creëren.

Voorbeelden van storytelling

1. Technologie: Apple – “1984” Commercial

 • Doel: De introductie van de Macintosh-computer.
 • Verhaal: In deze legendarische commercial uit 1984 wordt een dystopische toekomst getoond, geïnspireerd door George Orwell’s “1984”. Een jonge vrouw breekt uit de conformiteit door een hamer naar een groot scherm te gooien, waarin de uniformiteit wordt doorbroken door de introductie van de Macintosh. Het verhaal benadrukt de Macintosh als een instrument voor creativiteit en individualiteit.

2. Automotive: Volvo – “The Epic Split”

 • Doel: Het benadrukken van de stabiliteit en precisie van Volvo-trucks.
 • Verhaal: Jean-Claude Van Damme voert een spectaculaire splitsing uit tussen twee rijdende Volvo-trucks. Het verhaal toont niet alleen de stabiliteit van de voertuigen, maar benadrukt ook de precisie en het vakmanschap van Volvo. Het visuele aspect van het verhaal maakt het gedenkwaardig en versterkt het beeld van Volvo-trucks als betrouwbaar.

3. Voeding: Chipotle – “The Scarecrow”

 • Doel: Het promoten van duurzaamheid en verse ingrediënten in fastfood.
 • Verhaal: Deze animatiefilm volgt een vogelverschrikker die besluit om een alternatief te bieden voor door fabrieken geproduceerd voedsel. Het verhaal benadrukt de toewijding van Chipotle aan duurzaamheid en de kwaliteit van hun ingrediënten. Het wekt sympathie op en creëert bewustzijn rond gezonde voedingskeuzes.

4. Reizen en Gastvrijheid: Airbnb – “Belong Anywhere”

 • Doel: Het benadrukken van het unieke en lokale karakter van Airbnb-ervaringen.
 • Verhaal: Deze campagne richt zich op het idee dat reizen niet alleen draait om de bestemming, maar om het gevoel van ergens bij horen. De verhalen tonen hoe mensen over de hele wereld unieke ervaringen delen via Airbnb. Het versterkt de boodschap dat Airbnb een platform is om ergens ’thuis’ te zijn, waar je ook bent.

5. Gezondheidszorg: St. Jude Children’s Research Hospital – “Mathew’s Story”

 • Doel: Fondsenwerving en bewustwording creëren voor kinderkankeronderzoek.
 • Verhaal: Het verhaal van Mathew, een voormalige patiënt van St. Jude, en zijn reis van diagnose tot herstel. Het benadrukt niet alleen de uitdagingen waarmee Mathew en zijn familie werden geconfronteerd, maar ook de hoop en steun die ze vonden bij St. Jude. Het verhaal motiveert donateurs door de impact van hun steun te laten zien.

6. Mode: Patagonia – “Worn Wear”

 • Doel: Duurzaamheid bevorderen en consumenten aanmoedigen om kleding langer te dragen.
 • Verhaal: “Worn Wear” vertelt de verhalen achter gebruikte Patagonia-kledingstukken. Het focust op de duurzaamheid van de kleding en moedigt consumenten aan om bewuste keuzes te maken door kleding langer te dragen en te repareren. Het verhaal illustreert het engagement van Patagonia voor milieubewustzijn.

7. Toerisme: Tourism Australia – “Dundee: The Son of a Legend Returns Home”

 • Doel: Toerisme naar Australië bevorderen.
 • Verhaal: Deze campagne deed zich voor als de trailer voor een nieuwe “Crocodile Dundee”-film, maar onthulde uiteindelijk dat het een slimme marketingtruc was om toerisme naar Australië te bevorderen. Het verhaal gebruikte humor en bekende personages om de schoonheid en avontuurlijke mogelijkheden van Australië te benadrukken, met als doel meer reizigers aan te trekken.

8. Technologie: Google – “Dear Sophie”

 • Doel: De emotionele impact van Google’s producten laten zien.
 • Verhaal: Een vader schrijft digitale brieven aan zijn dochter Sophie, waarin hij herinneringen vastlegt en haar groei volgt met behulp van Google-producten. Het verhaal benadrukt de rol van technologie in het vastleggen en delen van waardevolle momenten. Het creëert een emotionele band met het publiek door het belang van herinneringen te onderstrepen.

9. Voeding: Coca-Cola – “Share a Coke”

 • Doel: Betrekking hebben op consumenten op een persoonlijk niveau.
 • Verhaal: De “Share a Coke” campagne verving de gebruikelijke merknamen op Coca-Cola-flessen door populaire voornamen. Het verhaal draaide om het delen van een verfrissende Coke met vrienden en familie, waardoor het merk op een persoonlijk niveau met consumenten verbond. Het verhaal promootte het idee van het creëren van gedeelde momenten.

10. Onderwijs: Khan Academy – “You Can Learn Anything”

 • Doel: Onderstrepen dat iedereen toegang heeft tot educatieve kansen.
 • Verhaal: Khan Academy gebruikte het verhaal van verschillende mensen van over de hele wereld die uitdrukten wat ze wilden leren en hoe Khan Academy hen daarbij hielp. Het verhaal benadrukte de kracht van educatie en maakte het idee toegankelijk voor iedereen, ongeacht hun achtergrond. Het verhaal moedigde mensen aan om te geloven dat ze alles kunnen leren.

11. Detailhandel: Dove – “Real Beauty Sketches”

 • Doel: Het bevorderen van zelfvertrouwen en eigenwaarde.
 • Verhaal: Dove liet een forensische kunstenaar vrouwen schetsen op basis van hun eigen beschrijvingen en die van anderen. Het resultaat toonde een verschil tussen hoe vrouwen zichzelf zien en hoe anderen hen zien. Het verhaal bevorderde een positief lichaamsbeeld en benadrukte het belang van zelfacceptatie.

12. Milieubewustzijn: Greenpeace – “Rang-tan”

 • Doel: Bewustwording creëren over ontbossing en palmolieproductie.
 • Verhaal: Greenpeace gebruikte een animatie genaamd “Rang-tan” om het verhaal van een orang-oetan te vertellen die zijn huis verliest door ontbossing voor palmolieplantages. Het verhaal riep op tot bewustwording over de ecologische impact van palmolie en stimuleerde steun voor duurzame praktijken.

Conclusie: De Kracht van Storytelling in Marketing

In de wereld van marketing en branding heeft storytelling zich bewezen als een krachtig instrument dat de manier waarop we merken, producten en diensten ervaren, transformeert. Het vermogen om een boodschap te verpakken in een meeslepend verhaal gaat verder dan conventionele marketingmethoden, en de impact ervan reikt diep in het hart van consumenten.

In een tijd waarin consumenten niet alleen producten willen kopen, maar ook de verhalen erachter willen begrijpen, biedt storytelling een manier om betekenis te geven aan producten en diensten. Het gaat niet alleen om wat iets doet, maar waarom het belangrijk is in het leven van mensen.

Kortom, storytelling is niet alleen een middel om producten te verkopen; het is een brug tussen merken en consumenten die gebouwd is op gedeelde ervaringen, emoties en waarden. Het gaat over het creëren van betekenis, het opbouwen van relaties en het vormgeven van hoe mensen een merk zien en ervaren. In de evolutie van marketing blijft storytelling een essentieel hoofdstuk, waarin merken niet alleen vertellen, maar ook betoverende verhalen schrijven die lang bijblijven in het hart van hun publiek.

Vergelijkbare berichten