email lijst segmenteren

Je email lijst opsplitsen in groepen

Een e-maillijst segmenteren betekent dat je je lijst opsplitst in specifieke groepen op basis van gedeelde kenmerken, zodat je gerichte campagnes kunt uitvoeren.

Door je e-maillijst in te delen in verschillende groepen, kun je doelgerichtere en relevantere e-mails versturen, wat de betrokkenheid van je abonnees kan vergroten en uiteindelijk de prestaties van je e-mailcampagnes kan verbeteren.

1. Begrijp Je Publiek: Voordat je begint met segmenteren, is het belangrijk om je publiek te begrijpen. Analyseer gegevens zoals demografie, locatie, aankoopgedrag en interacties met eerdere e-mails. Hierdoor kun je patronen identificeren en de juiste segmenten maken die aansluiten bij de interesses en behoeften van je abonnees.

2. Identificeer Belangrijke Segmentatiecriteria: Bepaal de criteria waarmee je je lijst wilt segmenteren. Dit kunnen demografische gegevens zijn, zoals leeftijd of locatie, gedragsmatige gegevens zoals aankoopgeschiedenis, of betrokkenheidsniveaus, zoals hoe vaak iemand je e-mails opent of op links klikt. De criteria hangen af van je specifieke doelen en het type product of dienst dat je aanbiedt.

3. Maak Segmenten op Basis van Criteria: Zodra je de criteria hebt bepaald, ga je aan de slag met het maken van segmenten. Gebruik je e-mailmarketingplatform om filters toe te passen op je lijst op basis van de geselecteerde criteria. Bijvoorbeeld, als je een kledingwinkel bent, kun je segmenten maken op basis van geslacht, leeftijdsgroepen of aankoopgeschiedenis.

4. Personaliseer de Content: Elk segment heeft unieke kenmerken, en daarom is het belangrijk om je e-mailinhoud aan te passen aan deze kenmerken. Creëer gerichte en relevante content die specifiek aansluit bij de interesses van elk segment. Dit kan variëren van productaanbevelingen tot exclusieve kortingen, afhankelijk van de kenmerken van het segment.

5. Test en Verfijn: Segmentatie is een dynamisch proces, en het is belangrijk om te blijven testen en verfijnen. Monitor de prestaties van je campagnes voor elk segment en pas je segmentatiestrategie aan op basis van de verkregen inzichten. Test verschillende benaderingen en ontdek wat het beste werkt voor elk specifiek segment.

6. Voorkom Oversegmentatie: Hoewel segmentatie krachtig is, moet je ook voorkomen dat je te veel segmenten maakt. Te veel segmenten kunnen leiden tot complexiteit en overweldiging. Zorg ervoor dat elk segment groot genoeg is om waardevol te zijn, maar specifiek genoeg om effectieve personalisatie mogelijk te maken.

Voorbeeld voor een online boekenwinkel:

 1.  Je analyseert de gegevens en ontdekt dat een deel van je abonnees voornamelijk geïnteresseerd is in fictie, terwijl een ander deel meer geneigd is tot non-fictie en zelfhulpboeken.
 2. Bepaal de criteria waarmee je je lijst wilt segmenteren. In het geval van de boekwinkel kun je segmenten maken op basis van het genre van de boeken, leesfrequentie, of zelfs op basis van specifieke auteurs waar abonnees in geïnteresseerd zijn.
 3. Met de criteria in gedachten maak je segmenten binnen je e-maillijst. In dit geval zou je segmenten kunnen hebben zoals “Fictieliefhebbers”, “Non-fictielezers”, “Frequente lezers” en “Zelfhulpliefhebbers”. Dit zijn specifieke groepen die je kunt targeten met gerichte campagnes.
 4. Pas je e-mailinhoud aan op basis van de segmenten. Voor de “Fictieliefhebbers” zou je e-mails kunnen sturen met aanbevelingen voor nieuwe fictieboeken of exclusieve kortingen op romans. Voor de “Zelfhulpliefhebbers” zou je kunnen focussen op zelfhulpboeken en gerelateerde inhoud.
 5. Voer A/B-tests uit om te zien welke benaderingen het meest effectief zijn voor elk segment. Misschien ontdek je dat kortingsaanbiedingen beter werken voor de “Frequente lezers” dan voor andere segmenten. Blijf deze inzichten gebruiken om je strategieën te verfijnen.
 6. Streef naar een evenwicht tussen relevantie en beheersbaarheid. Als je te veel segmenten hebt, kan het moeilijk zijn om effectieve campagnes te ontwerpen. In plaats van specifieke genres te segmenteren, zou het beter kunnen zijn om brede categorieën zoals “Fictie” en “Non-fictie” te behouden.

Voorbeeld voor een online kledingshop:

 1. Door je publiek te begrijpen, ontdek je dat een deel van je klanten voornamelijk geïnteresseerd is in casual kleding, terwijl een ander deel actief op zoek is naar formele kleding voor speciale gelegenheden.
 2. Belangrijke segmentatiecriteria voor deze kledingwinkel kunnen onder andere zijn: kledingstijl (casual vs. formeel), geslacht, aankoopgeschiedenis (frequentie van aankopen en type kleding gekocht).
 3. Met deze criteria maak je segmenten, zoals “Casual Shoppers”, “Formele Gelegenheden”, “Dameskleding”, en “Herenkleding”. Hierdoor ontstaan specifieke groepen die je kunt aanspreken met relevante aanbiedingen.
 4. Pas je e-mailinhoud aan op basis van de segmenten. Voor “Casual Shoppers” stuur je bijvoorbeeld e-mails met nieuwe casual kledingcollecties en aanbiedingen. Voor “Formele Gelegenheden” focus je op elegante outfits en bijpassende accessoires.
 5. Gebruik A/B-tests om te ontdekken wat het beste werkt voor elk segment. Misschien ontdek je dat kortingsbonnen effectiever zijn voor “Casual Shoppers”, terwijl exclusieve previews van nieuwe formele collecties beter presteren bij “Formele Gelegenheden”.
 6. Vermijd te veel segmenten om de zaken eenvoudig te houden. In plaats van elk kledingtype te segmenteren, zou je brede categorieën zoals “Casual” en “Formeel” kunnen behouden.

Voorbeeld voor een online reisbureau:

 1.  Door je publiek goed te begrijpen, kom je erachter dat sommige klanten voornamelijk geïnteresseerd zijn in avontuurlijke reizen, terwijl anderen op zoek zijn naar ontspannende vakanties aan het strand.
 2. Identificeer Belangrijke Segmentatiecriteria: Belangrijke criteria voor segmentatie kunnen onder andere zijn: reistype (avontuurlijk vs. ontspannend), reisvoorkeur (binnenlandse vs. internationale bestemmingen), reisfrequentie en gezinsgrootte.
 3. Maak Segmenten op Basis van Criteria: Op basis van deze criteria creëer je segmenten zoals “Avontuurlijke Reizigers”, “Strandliefhebbers”, “Frequent Reizende Gezinnen” en “Internationale Reizigers”. Deze segmenten stellen je in staat om gerichter te communiceren.
 4. Personaliseer de Content: Pas je e-mailinhoud aan op basis van de segmenten. Voor “Avontuurlijke Reizigers” stuur je bijvoorbeeld aanbiedingen voor avontuurlijke tours en activiteiten, terwijl je voor “Strandliefhebbers” focust op zonnige strandbestemmingen en ontspannende resorts.
 5. Test en Verfijn: Voer A/B-tests uit om te bepalen welke benaderingen het meest effectief zijn voor elk segment. Je zou kunnen ontdekken dat kortingsaanbiedingen een sterke stimulans zijn voor “Frequent Reizende Gezinnen”, terwijl “Internationale Reizigers” meer reageren op exclusieve pakketten.
 6. Vermijd te veel segmenten om verwarring te voorkomen. In plaats van elk type vakantie te segmenteren, kun je brede categorieën zoals “Avontuurlijk” en “Ontspannend” behouden.

Voorbeeld voor een online geschenkshop:

 1. Door je publiek te begrijpen, merk je op dat sommige klanten op zoek zijn naar gepersonaliseerde geschenken, terwijl anderen geïnteresseerd zijn in last-minute cadeau-opties.
 2. Belangrijke criteria voor segmentatie kunnen onder andere zijn: geschenkvoorkeur (gepersonaliseerd vs. kant-en-klaar), gelegenheid (verjaardagen, jubilea, feestdagen), prijsklasse en koopgedrag.
 3. Op basis van deze criteria kun je segmenten creëren zoals “Gepersonaliseerde Geschenkzoekers”, “Last-Minute Shoppers”, “Feestdagcadeaus” en “Luxe Geschenken”. Deze segmenten helpen je om relevante aanbiedingen te sturen.
 4. Pas je e-mailinhoud aan op basis van de segmenten. Voor “Gepersonaliseerde Geschenkzoekers” stuur je bijvoorbeeld e-mails met mogelijkheden voor het personaliseren van geschenken, terwijl je voor “Feestdagcadeaus” specifieke seizoensaanbiedingen promoot.
 5. Gebruik A/B-tests om te bepalen welke benaderingen het meest effectief zijn voor elk segment. Je kunt ontdekken dat specifieke kortingscodes aantrekkelijker zijn voor “Last-Minute Shoppers”, terwijl “Luxe Geschenken” meer gericht zijn op exclusieve cadeausets.
 6. Vermijd het creëren van te veel segmenten om operationele complexiteit te voorkomen. In plaats van elk type gelegenheid te segmenteren, kun je bredere categorieën zoals “Feestelijk” en “Luxe” behouden.

Voorbeeld voor een online shop in fietsaccessoires:

 1.  Door je publiek goed te begrijpen, merk je dat sommige klanten op zoek zijn naar technologische gadgets voor hun fiets, terwijl anderen geïnteresseerd zijn in stijlvolle accessoires.
 2. Belangrijke criteria voor segmentatie kunnen onder andere zijn: fietssoort (stadsfiets, mountainbike), interessegebied (technologische gadgets, modeaccessoires), aankoopgeschiedenis en merkvoorkeur.
 3.  Op basis van deze criteria kun je segmenten creëren zoals “Stadsfietsliefhebbers”, “Mountainbike-avonturiers”, “Tech Gadget Fans” en “Stijlvolle Fietsers”. Deze segmenten stellen je in staat om gerichtere aanbiedingen te doen.
 4. Pas je e-mailinhoud aan op basis van de segmenten. Voor “Tech Gadget Fans” stuur je bijvoorbeeld e-mails met de nieuwste fietscomputers of slimme verlichtingsopties, terwijl je voor “Stijlvolle Fietsers” focust op modieuze fietstassen en trendy helmen.
 5. Gebruik A/B-tests om te bepalen welke benaderingen het meest effectief zijn voor elk segment. Je kunt ontdekken dat specifieke kortingen aantrekkelijker zijn voor “Mountainbike-avonturiers” dan voor andere segmenten.
 6. Vermijd het maken van te veel segmenten om verwarring te voorkomen. In plaats van elk type accessoire te segmenteren, kun je bredere categorieën zoals “Technologisch” en “Stijlvol” behouden.

Voorbeeld voor een aanbieder van meditatiecursussen:

 1. Door je publiek te begrijpen, merk je op dat sommige klanten nieuw zijn in meditatie en op zoek zijn naar beginnerscursussen, terwijl anderen meer ervaren mediteerders zijn die geïnteresseerd zijn in geavanceerde technieken.
 2. Belangrijke criteria voor segmentatie kunnen onder andere zijn: ervaringsniveau (beginner, gevorderd), interessegebied (mindfulness, stressvermindering), leerstijl (videolessen, geschreven materialen) en tijdsbeschikbaarheid.
 3. Op basis van deze criteria kun je segmenten creëren zoals “Beginnende Mediteerders”, “Gevorderde Mediteerders”, “Mindfulness Zoekers” en “Korte Sessie Verkiezers”. Deze segmenten stellen je in staat om gerichtere cursusaanbevelingen te doen.
 4. Pas je e-mailinhoud aan op basis van de segmenten. Voor “Mindfulness Zoekers” stuur je bijvoorbeeld e-mails met cursussen die gericht zijn op mindfulness, terwijl je voor “Korte Sessie Verkiezers” focust op cursussen met korte dagelijkse meditatiesessies.
 5.  Gebruik A/B-tests om te bepalen welke benaderingen het meest effectief zijn voor elk segment. Je kunt ontdekken dat interactieve videolessen aantrekkelijker zijn voor beginners, terwijl gevorderde mediteerders misschien de voorkeur geven aan diepgaand geschreven materiaal.
 6. Vermijd te veel segmenten om het overzicht te behouden. In plaats van elk type meditatie te segmenteren, kun je bredere categorieën zoals “Mindfulness” en “Korte Sessies” behouden.

Het proces van doelgerichte segmentatie in e-mailmarketing is een krachtig instrument voor online bedrijven om effectiever te communiceren met hun diverse doelgroepen. Door het begrijpen van het publiek, identificeren van belangrijke segmentatiecriteria, creëren van relevante segmenten, personaliseren van de content, testen en verfijnen van benaderingen, en het vermijden van oversegmentatie, kunnen bedrijven meer betrokkenheid en positieve interacties met hun klanten bevorderen.

Het aanpassen van e-mailcommunicatie aan de specifieke behoeften en interesses van verschillende segmenten leidt tot meer relevante en waardevolle interacties. Door deze aanpak kunnen bedrijven niet alleen hun e-maillijst effectiever beheren, maar ook de tevredenheid van hun klanten vergroten. Dat merk je aan een hogere online omzet, minder retours of klachten en meer positieve online reviews.

Vergelijkbare berichten